• Uniek om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit archief binnen 24 uur mogelijk!
  • Een origineel relatie geschenk bij een jubileum!

Het Cursiefje van Carmiggelt in Het Parool

24 October 2017 Oude kranten Reageer als eerste
Het Cursiefje van Carmiggelt in Het Parool Carmiggelt schreef op 24 oktober 1946 zijn eerste ‘Kronkel’ voor Het Parool. Vanwege de afwijkende vormgeving van, een cursief gezette tekst in een gestrekte kolom en de titel cursief, kreeg de column de naam ‘Cursiefje’. Fans van ‘Kronkel’ kunnen zich vast nog wel herinneren dat de column altijd in de meest rechtse kolom op pagina drie stond.

Kronkel

Omdat Carmiggelt voor de krant ook recensies schreef voor toneelstukken en films, waar zijn naam onder prijkte, moest een andere naam onder de kroniek verschijnen. Hiermee moest worden voorkomen dat de kroniek iets met de kritieken van doen had. De schrijver besloot daarom onder de pseudoniem Kronkel te gaan schrijven.

Jeanne Roos verzorgde onder haar onderduiknaam Marian Smeets de kinderrubriek in Het Parool. In de rubriek schreef ze over het konijn Gijsbert die de worm Kronkel...

Mata Hari: executie 100 jaar geleden

13 October 2017 Nederlandse geschiedenis Reageer als eerste
Mata Hari: executie 100 jaar geleden

Mata Hari werd op 15 oktober 1917 buiten Parijs door een vuurpeloton geëxecuteerd. De Nederlandse exotische danseres was schuldig bevonden van hoogverraad. Ze zou in de Eerste Wereldoorlog onder de naam Spionne H21 werken voor de Duitse inlichtingendienst. In ruil voor het verstrekken van informatie over het Franse leger, waar ze veel mannen met een hoge functie kende vanwege haar werk in Parijs als danseres, kreeg ze veel geld. 

Dubbelleven

Uiteindelijk werd haar dubbelleven haar fataal. Zowel de Duitsers als de Fransen vertrouwden haar op den duur niet meer. Op 13 februari 1917 werd Mata Hari in haar hotelkamer door de Franse politie gearresteerd. Ze werd beschuldigd van spionage en verstandhouding met de vijand. Vanuit de gevangenis probeerde de danseres de buitenwereld nog te overtuigen van haar onschuld en deed de Nederlandse regering nog gratieverzoek. Helaas, het mocht niet baten...

Executie Mata...

Beertje Paddington viert 59ste verjaardag

09 October 2017 Jubilea Reageer als eerste
Beertje Paddington viert 59ste verjaardag

Beertje Paddington werd op 13 oktober 1958 voor het eerst aan het publiek geïntroduceerd door de Britse schrijver Michael Bond in het boek A Bear Called Paddington. Het beertje was direct een groot succes. Niet alleen in Groot-Brittanië, maar ook ver daarbuiten. In 40 talen is het avontuur van Paddington vertaald en in 20 landen uitgegeven.

Wie is Beertje Paddington?

Beertje Paddington is geboren in Peru en groeide op bij zijn tante Lucy. Omdat zijn tante er zeker van was dat haar neefje op een dag het grote avontuur in Groot-Brittanië zou opzoeken, leerde zij hem de Engelse taal. Zijn oom Pastuzo was na een aardbeving vermist. Ze hadden hem nooit meer gevonden. Paddington kreeg van zijn tante als aandenken de rode hoed en koffer van zijn oom - nu het handelsmerk van Beertje Paddington.

Op reis ...

Eerste succesvolle film met geluid in premère

04 October 2017 Film, televisie en musical Reageer als eerste
Eerste succesvolle film met geluid in premère

The Jazz Singer is de eerste succesvolle film met geluid. Ook wel een sprekende film genaamd. Op 6 oktober 1927 draaide de Amerikaanse muziekfilm, met Al Jolson in de hoofdrol, in meerdere theaters in de Verenigde Staten. Na The Jazz Singer volgenden er voor Al Jolson meer rollen in sprekende films.

Heel veel zang en tekst was er niet in de film. Bij elkaar opgeteld waren er slechts een paar minuten zang te horen. Al Jolson zong het nummer ‘Mammy’ twee keer. Daarnaast had hij een paar regels tekst. Er was met name veel muziek te horen.

Weinig vertrouwen

In 1926 had Jack Warner, een van de vier Warner-broers, de filmrechten van de musical The Jazz Singer gekocht. Dit was nog in de tijd van de stomme film. Veel vertrouwen hadden critici niet. Hoe kon je nu een muziekfilm...

Jip en Janneke vieren 65ste verjaardag!

25 September 2017 Jubilea Reageer als eerste
Jip en Janneke vieren 65ste verjaardag!

Jip, Janneke en Takkie, wie kent ze niet! Deze maand is het 65 jaar geleden dat het eerste Jip en Jannekeverhaal van Annie M.G. Schmidt bij abonnees van Het Parool in de huiskamer verscheen. Uiteraard ontbrak ook toen de welbekende zwart-wit illustratie van Fiep Westendorp niet.

Herinnert u zich deze zinnen nog?

‘Jip liep in de tuin en hij ver-veelde zich zo. Maar kijk, wat zag hij daar? Een klein gaat-je in de heg.’

Met deze zinnen beginnen de avonturen van Jip en Janneke.

Illustraties Fiep Westendorp

In de jaren zeventig werden de verhalen van Jip en Janneke in het kindertijdschrift Bobo gepubliceerd. Speciaal voor het kindertijdschrift tekende Fiep Westendorp de illustraties in kleur. Een aantal avonturen van Jip en...

OOR bestaat 45 jaar!

09 September 2017 Jubilea Reageer als eerste
OOR bestaat 45 jaar!

OOR, het grootste en oudste Nederlands muziektijdschrift, bestaat dit jaar 45 jaar! De makers van het blad hebben deze mijlpaal in januari van dit jaar gevierd met een jubileum editie met daarin de 45 beste singles uit 45 jaar OOR. Ook wij besteden nog graag aandacht de 45ste verjaardag.

Eerste uitgave OOR

De muziekglossy OOR is een idee van Barend Toet. Hij wilde een muziektijdschrift op de markt brengen en liet zich daarbij inspireren door de magazines Rolling Stones en Melody Maker. In de eerste editie was er aandacht voor pop-, jazz- en klassieke muziek. Van deze eerste OOR verscheen een oplage van 20.000 exemplaren. Berry Visser, een van de oprichters van Mojo Concerts, had destijds de kosten van deze oplage voor zijn rekening genomen.

Popmuziek  

Na een jaar...

Tina bestaat 50 jaar!

07 September 2017 Film, televisie en musical Reageer als eerste
Tina bestaat 50 jaar!

Tina, het weekblad voor meiden, viert dit jaar haar 50ste verjaardag. Dat wordt groots gevierd! In oktober gaat de musical ‘Tina de musical’ in première. De hoofdpersonen uit het meidenweekblad, waaronder Noortje en natuurlijk Tina zelf, komen in het theater tot leven. Door het hele land worden tot april 2018 ruim 100 voorstellingen gegeven.

Expositie Stripmuseum

Tina heeft niet alleen een eigen musical. In het Groninger Stripmuseum is tot november 2017 een expositie over Tina te bewonderen. Dan pas zien je hoe dit populaire meidenblad door de jaren heen is veranderd van stripblad naar magazine over lifestyle en popnieuwtjes.

Eerste exemplaar

Al vrij snel na het verschijnen van het eerste exemplaar op 10 juni 1967 viel het weekblad bij 200.000 abonnees op de deurmat. Het hoogtepunt was in de jaren zeventig. De redactie...

Doop koning Willem-Alexander

02 September 2017 Koninklijke familie Reageer als eerste
Doop koning Willem-Alexander De doop van koning Willem-Alexander vond plaats op 2 september 1967 in de St. Jacobskerk in Den Haag. Dit was tevens de kerk waar de grootouders van de koning, prins Bernhard en prinses Juliana, hun dochter prinses Beatrix op 12 mei 1938 lieten dopen. De doopplechtigheid werd geleid door dominee Hendrik Jan Kater.

Doopjurk

De kleine prins droeg tijdens de doop de doopjurk die in 1880 speciaal voor prinses Wilhelmina was ontworpen en ook de prinsessen Juliana, Beatrix en Christina bij hun doop aan hadden. Bij de doop waren enkele getuigen en peetouders, waaronder prins Bernhard, prinses Margrethe van Denemarken, oud-minister-president dr. Jelle Zijlstra, Ferdinand von Bismarck-Schönhausen (de beste vriend van prins Claus) en mevrouw Smith-Roell (een vriendin van prinses Beatrix).

Doop prinsessen...

Eerste mens zwom 142 jaar geleden Het Kanaal over

25 August 2017 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Eerste mens zwom 142 jaar geleden Het Kanaal over Op 25 augustus 1875 zwom Matthew Webb als eerste mens Het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk over. Het was een barre tocht. De oversteek van 33 kilometer werd uiteindelijk in 64 kilometer afgelegd. De fanatieke zwemmer wist in 21 uur en 45 minuten de overkant te bereiken.

Hevige storm

De 27-jarige Matthew Webb had een droom. Hij wilde als eerste mens van het Engelse Dover naar Cap Gris-Nez in Frankrijk zwemmen. Op 12 augustus 1875 sprong hij bij Admiralty Pier in het water om zijn droom waar te maken. Na 6 uur en 49 moest hij zijn tocht staken. Een hevige storm gooide roet in het eten.

Nieuwe poging  

Opgeven kende Webb niet. De tweede poging om naar het Franse vaste wal te zwemmen werd gepland. Twee weken later ging hij in de middag van 24...

Elvis Presley overleed 40 jaar geleden

16 August 2017 In memoriam Reageer als eerste
Elvis Presley overleed 40 jaar geleden

Elvis Presley overleed vandaag 40 jaar geleden op 42-jarige leeftijd. The King mag dan wel dood zijn, maar zijn muziek leeft voort. Ieder jaar op 16 augustus komen vele, vele fans bijeen op het landgoed Graceland om de popicoon te herdenken.

Elvis Presley

Elvis Aron Presley werd geboren op 8 januari 1935 in Tupelo, Mississippi. Zijn tweelingbroertje kwam dood op de wereld. Op 11-jarige leeftijd kreeg Elvis zijn eerste gitaar. Negen jaar later verscheen zijn eerste single That’s Allright.

The moves

De doorbraak van Elvis Presley was in 1956. In de Verenigde Staten kwam hij met de single Heartbreak Hotel binnen op 1. Naast de muziek werd ook kennisgemaakt met de sensuele heupbewegingen van Elvis. Met deze moves veroorzaakte...