• Uniek om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit archief binnen 24 uur mogelijk!
  • Een origineel relatie geschenk bij een jubileum!

Het is komkommertijd

08 August 2017 Nederlandse uitdrukkingen Reageer als eerste
Het is komkommertijd

Komkommertijd in Nederland. Het is zomer. Mensen hebben vakantie. Er gebeurt niet zoveel. In deze periode horen we dan ook regelmatig dat het komkommertijd is. Iedereen kent de uitdrukking, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

Engelse kleermakers

Het is niet helemaal duidelijk waar de uitdrukking ‘het is komkommertijd’ vandaan komt. Naar alle waarschijnlijkheid spraken de Engelsen in de 18de eeuw al van ‘cucumber time’. Met name kleermakers gebruikten de uitdrukking in de zomerperioden wanneer de komkommeroogst plaatsvond en de adel de stad verliet. Voor hen was er dan weinig werk te doen. Als grap zeiden ze dat ze uit nood komkommers moesten eten, omdat er niet voldoende geld binnenkwam om vlees te kopen....

Koning Willem-Alexander viert 50ste verjaardag

27 April 2017 Koninklijke familie Reageer als eerste
Koning Willem-Alexander viert 50ste verjaardag Koning Willem-Alexander viert 27 april 2017 zijn vijftigste verjaardag. Deze dag is hij samen met zijn vrouw, koningin Maxima, de prinsjes Amalia, Alexia en Ariane en andere leden van de koninklijke familie uitgenodigd door de industriestad Tilburg (provincie Brabant). Hier zijn diverse activiteiten georganiseerd om de koning en zijn familie een mooie dag te bezorgen.

Oudste zoon

Koning Willem-Alexander is de oudste van de drie zonen van prinses Beatrix en prins Claus. Toen prinses Beatrix in 1980 koningin werd, kreeg de koning de titel Prins van Oranje. De koning was toen 23 jaar.

Voorbereiding koningschap

Na het behalen van zijn bul begon de voorbereiding op het koningschap. Daar moest hij diverse cursussen voor volgen en aanwezig zijn bij officiële gelegenheden. Eveneens vervulde Willem-Alexander representatieve taken uit bij officiële evenementen,...

Historische voorpagina als aandenken aan speciale datum

24 March 2017 Over Ons Reageer als eerste
Historische voorpagina als aandenken aan speciale datum

Historische voorpagina zoeken van een specifieke krant van vroeger? Wat dacht u van een complete historische krant? In ons archief hebben we meer dan 2 miljoen originele kranten liggen. Geen kopie of replica! U ontvangt de krant zoals deze destijds bij de abonnee op de deurmat viel.

Historie cadeau geven

Wat stond er op de voorpagina van uw favoriete krant op uw geboortedag? Door een historische voorpagina voor uw partner, collega of kennis te bestellen, heeft u een uniek cadeau. Veel mensen hebben de krant van hun geboortedag niet (meer) bewaard. In de meeste gevallen ziet men pas jaren later de waarde van de krant. Hoe bijzonder is het dan om een historische voorpagina of complete krant te kunnen overhandigen? 

Bijzonder aandenken

Een historische voorpagina...

Oude bladmuziek van diverse componisten verkrijgbaar

10 March 2017 Film, televisie en musical Reageer als eerste
Oude bladmuziek van diverse componisten verkrijgbaar

In het ‘historisch archief’ van Krant van uw Geboortedag liggen niet alleen originele oude kranten en tijdschriften. We hebben ook een prachtige verzameling oude bladmuziek. Een collectie voor pianisten, violisten, cellisten en andere muzikanten die graag klassieke muziek spelen.

Oude bladmuziek

In het archief liggen onder andere muziekstukken van Bach, Mozart en Hoffmeister. Bent u op zoek naar bladmuziek? Neem dan eens contact met ons op! Duo Cibeles, bestaande uit celliste Suzanne van Duuren en violist Francisco Deheza, is u al voorgegaan. Het duo gebruikt enkele van de muziekstukken voor hun concerten.

Duo Cibeles

Duo Cibeles heeft sinds juni 2015 al meerdere concerten in Nederland, Spanje, België en Hongarije gegeven. Suzanne is afgestudeerd ...

Oorlogskranten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog

06 January 2017 Tweede Wereldoorlog Reageer als eerste
Oorlogskranten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog

De oorlogskranten uit de periode 1940 – 1945, maar ook 1914 – 1918, zijn vandaag de dag moeilijk te bemachtigen. Veel kranten zijn verloren gegaan. De exemplaren die nog bewaard zijn gebleven, zijn veelal in het bezit van musea, instellingen en stichtingen. Via Krant van uw Geboortedag is het alsnog mogelijk om een of meerdere originele oorlogskranten uit 1940 -1945 te bemachtigen!

Oorlogskranten 

Op 10 mei 1940 werd Nederland bezet door het Duitse leger. Vanaf dat moment werd de pers in hun vrijheid belemmerd. De bezetter bepaalde wat in de kranten kwam te staan om de publieke opinie te beïnvloeden. Wie zich niet aan de instructies hield, riskeerde een publicatieverbod. Een aantal kranten besloten per direct hun werkzaamheden neer te leggen. Anderen weigerden de berichtgeving van de Duitsers te vermelden. Zij vormden ‘de stem van het verzet’ en waren genoodzaakt...

Verfilming ‘Knielen op een bed violen’ in de bioscopen

24 February 2016 Film, televisie en musical Reageer als eerste
Verfilming ‘Knielen op een bed violen’ in de bioscopen
Vanaf vandaag is de film ‘Knielen op een bed violen’, naar de gelijknamige besteller van auteur Jan Siebelink, in de Nederlandse bioscopen te zien. In eerste instantie zou regisseur Paul Verhoeven het boek gaan verfilmen, maar zag daar van af omdat hij het te somber vond. Collega Ben Sombogaart, maker van onder andere ‘De Tweeling’ (2002) en ‘Bright Flight’ (2008), durfde de stap wel te maken.
 

Autobiografische roman

De in 2005 verschenen autobiografische roman ‘Knielen op een bed violen’ telt inmiddels de 55ste druk. Meer dan 600.000 exemplaren zijn verkocht en meer dan twee miljoen mensen hebben het boek gelezen. In het boek beschrijft Siebelink zijn streng gereformeerde, sektarische opvoeding van zijn vader. 

De film

Hovenier Hans Sievez, gespeeld door acteur Barry Atsma, komt op een dag prediker Jozef Mieras (Marcel Hensema) tegen, die hem over God vertelt....

Vroom & Dreesman: een icoon is uit het straatbeeld verdwenen

17 February 2016 Nederlandse geschiedenis Reageer als eerste
Vroom & Dreesman: een icoon is uit het straatbeeld verdwenen
Vroom & Dreesman (V&D) is in zaterdag 21 mei 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesman. Het eerste filiaal kwam aan de Weesperstraat 70 in Amsterdam te staan. Voordat de heren gingen samenwerken, hadden ze ieder een eigen winkel. Beide voerden destijds een ongebruikelijke strategie: lage en vaste prijzen tegen contante betaling. Destijds was het gebruikelijk dat mensen altijd korting kregen en op rekening konden kopen.

Vroom ging zich voornamelijk bezighouden met financiële en administratieve zaken. Dreesman was de man van de in- en verkoop. Tevens hadden ze vier personeelsleden in dienst, waaronder de jongere broer van Dreesman die bedrijfsleider werd. 

Uitbreiding V&D

Twee jaar later op 27 april 1889 werd een tweede filiaal aan Vijzelgracht 21 geopend. Voor dit filiaal werden zes mensen aangenomen. Een jaar later werden de eigen zaken van Vroom en Dreesman omgebouwd tot V&D-winkels....

De krant van de geboortedag voor Matthijs van Nieuwkerk in Mindf*ck

07 January 2016 Film, televisie en musical Reageer als eerste
De krant van de geboortedag voor Matthijs van Nieuwkerk in Mindf*ck

Krant van uw Geboortedag werd maandag 4 januari kort maar krachtig in het televisieprogramma De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk benoemd. De presentator had Victor Mids, bedenker en maker van het televisieprogramma Mindf*ck, als tafelgast. Mids vond het fascinerend om te weten dat mensen de krant van hun geboortedag online konden bestellen. Hoe komt Victor Mids bij Krant van uw Geboortedag?

De Wereld Draait Door

Mindf*ck is een uniek goochelprogramma met een populairwetenschappelijke insteek. Mensen nemen deel aan onverklaarbare illusies met inzicht in de achterliggende psychologische principes zoals afleiding, non-verbale communicatie en beïnvloeding van het onderbewustzijn. Zo werd ook Matthijs van Nieuwkerk door Mids uitgenodigd om aan het programma deel te nemen. Mids wilde het verleden van de presentator voorspellen. Voor het uitvoeren van deze illusie had Mindf*ck het...

Sint Maarten, het feest der lampionnen en snoepgoed

11 November 2015 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Sint Maarten, het feest der lampionnen en snoepgoed

Sint Maarten, ook wel de ‘lampionnenoptocht’ genoemd. Kinderen lopen langs de deuren en zingen sint-maartenliedjes in ruil voor snoepgoed. De week voor Sint Maarten wordt op school druk gewerkt aan het maken van een lampion en worden de liederen ingestudeerd. ‘Lampionnetje, lampionnetje…’ of ‘Sint Maarten, Sint Maarten de koeien hebben staarten…’. En natuurlijk komen er ieder jaar weer nieuwe liederen bij.

Sint Maarten in Nederland

Sint Maarten wordt op 11 november niet in alle streken van Nederland op dezelfde wijze gevierd. In het jeugdtijdschrift ‘Zonneschijn’ uit 1938 staat een artikel over Sint Maarten. ‘In Groningen b.v. hollen de jongens een grote raap uit waarin een lichtje geplaatst wordt. (…) Op Texel slepen de jongens op de avond van de 11enovember allerlei ijzerwaren over de straat, zo een helsspektakel makend.’
Uit een onderzoek eind jaren ’90 blijkt dat in de provincies...

Pipo de Clown en Mammaloe

17 September 2015 Film, televisie en musical Reageer als eerste
Pipo de Clown en Mammaloe

Pipo de Clown was een Nederlandse televisieserie voor kinderen dat op 17 september 1958 voor het eerst op de televisie verscheen. Pipo woonde met zijn vrouw Mammaloe en dochter Petra (Petra Barnard 1958-1960 en Marjolein Knap (1966-1968) in een woonwagen, waarmee ze de hele wereld rondtrokken en avonturen beleefden. Het personage van Pipo de Clow was bedacht door Wim Meuldijk en vertolkt door Cor Witschge.

'Sapperdeflap'

De vertolking van Witschge was het bekendst. Van 1958 tot en met 1968 en van 1974 tot en met 1980 was Witsschge Pipo de Clown. Vele avonturen had hij samen met Mammaloe (Christel Adelaar 1958-1963 en 1974-1980, Marije Bakker 1966-1968 en Janine van Wely (1971) beleefd. Bekende uitspraken van Pipo de Clown waren: “Sapperdeflap.” en “Dag vogels, dagbloemen, dag kinderen…”

Laatste aflevering Pipo de Clown

De afleveringen van Pipo de Clown verschenen tot en met...