• Uniek om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit archief binnen 24 uur mogelijk!
  • Een origineel relatie geschenk bij een jubileum!

STER bestaat 50 jaar

25 August 2015 Film, televisie en musical Reageer als eerste
STER bestaat 50 jaar

25 augustus 1965 werd SUR (Stichting tot Uitzenden van Reclame), de voorloper van STER (Stichting Etherreclame), opgericht. De stichting moest de televisie- en radioreclame gaan verzorgen. Medio 1966 werd de naam al veranderd in STER. Deze naam klonk veel beter in het gehoor.


Eerste tv- en radioreclame

In de beginperiode van SUR was er per week 95 minuten zendtijd voor tv-reclame vastgesteld en nog eens 19 minuten voor de omlijsting en de intervallen. Twee jaar later (in 1967) mocht tv-reclame alleen voor en na het journaal worden uitgezonden. Pas op 1 maart 1968 waren de eerste reclamespotjes op de radio te horen.

De zwevende reclameblokken werden eind jaren tachtig geïntroduceerd. Het duurde bijna dertig jaar voordat er ook op zondag reclame werd uitgezonden....

Maandag wasdag

28 July 2015 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Maandag wasdag

Henk Don, bestuurslid van Autoriteit Consument & Markt (ACM), was in het nieuws omdat hij vindt dat Nederland af moet van het fenomeen ‘maandag wasdag’. Uiteraard bedoelde hij dat niet letterlijk. Iedereen moet zelf weten wanneer hij zijn wasje draait. Don wil dat mensen slimmer omgaan met stroomapparatuur door bijvoorbeeld de wasmachine alleen in de daluren te gebruiken. Door een dag- of uurprijs te hanteren, kunnen consumenten zelf bepalen wat voor hen het beste moment is om te wassen.

Wat hield de 'wasdag' van vroeger nu eigenlijk precies in?

In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw hadden gezinnen een vaste weekplanning voor het huishouden. Huishoudelijke klusjes werden op vaste dagen uitgevoerd. Elke maandag werd traditiegetrouw de kleding en ander wasgoed gewassen. Vandaar de uitdrukking: ‘Maandag wasdag’.

Wasgoed ritueel

Het wassen van de kleding was vaak zwaar werk. In die tijd werd alles nog met de hand gewassen. De voorbereiding startte al op zondagavond. Het wasgoed werd dan al in de week gezet, zodat...

Scheveningse Pier deze zomer weer in gebruik

24 July 2015 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Scheveningse Pier deze zomer weer in gebruik

De Pier in Scheveningen is sinds 18 juli 2015 weer
deels open voor publiek. Ruim 22.000 mensen hebben een bezoek gebracht aan het
gerenoveerde bovendek met pannenkoekenrestaurant, de toren en Bungyjump Holland.
In 2013 heeft de gemeente Den Haag de Scheveningse Pier laten sluiten, omdat
het gebouw niet meer aan de brandveiligheidseisen voldeed. De nieuwe eigenaren
– projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed en hotelbedrijf DanZep – willen
van De Pier weer dé ultieme bestemming voor een dagje uit maken.

Eerste pier van Scheveningen

De eerste pier van Scheveningen – Het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina – werd op 6 mei 1901 geopend door prins Hendrik. Het ontwerp was een houten constructie op een stalen onderstel. Vanaf het terras van het Kurhaus konden de hotelgasten via een brug over de boulevard de 372 meter lange en 8 meter brede promenade aflopen. Halverwege de promenade bevond zich een achthoekig paviljoen. Het paviljoen bood ruimte voor 1.200 mensen die konden genieten van onder andere...

De ‘hondsdagen’: warmste periode van het jaar

20 July 2015 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
De ‘hondsdagen’: warmste periode van het jaar

De 'hondsdagen' zijn aangebroken. Dit is de periode van 20 juli tot en met 20 augustus. In deze periode komt het sterrenbeeld Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, tegelijk met de zon op. Sirius is normaal gesproken een heldere ster, maar in deze periode is de ster echter niet te zien. Op z'n vroegst zal Sirius rond 25 augustus weer in Nederland zichtbaar zijn.

Hondsdagen: Grieken en Romeinen

In de Griekse mythologie is Sirius de hond van de jager Orion. Toen Orion stierf, kreeg hij en Sirius een plekje aan de hemel. De Grieken en Romeinen zagen de 'hondsdagen' als een periode van extreme hitte. Dit komt overeen met de betekenis van de Nederlandse volksweerkunde: het weer op de eerste dag van de 'hondsdagen' staat voor het weer in de volgende vier tot zes weken. Indien de eerste 'hondsdag' zonnig is, wordt het een mooie zomer. Niets...

Nijntje viert 60ste verjaardag

21 June 2015 Jubilea Reageer als eerste
Nijntje viert 60ste verjaardag

Op 21 juni 2015 is het 60 jaar geleden dat het eerste boekje over Nijntje is verschenen. Om dit heugelijk feit te vieren, wordt het gehele jaar diverse activiteiten in heel Nederland gevierd. Er zijn onder andere diverse tentoonstellingen, een theaterconcert ‘Nijntje viert feest’ en iedere maand verschijnt een nieuw postzegelvel.

Eerste Nijntje van Dick Bruna

Dick Bruna (23 augustus 1927, zoon van uitgever A.W. Bruna) , de ‘vader’ van Nijntje, tekende in 1955 het eerste...

Eurovisie Songfestieval 2015: de zestigste editie

19 May 2015 Evenementen Reageer als eerste
Eurovisie Songfestieval 2015: de zestigste editie

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar voor de zestigste keer plaats. Dit keer in Wenen, Oostenrijk. Op 19 en 21 mei aanstaande strijden 39 landen om een plaats in de finale op zaterdag 23 mei. Slechts 27 deelnemers mogen naar finale, waarvan Australië al van een finale plaats is verzekerd. De organisatie van Eurovisie Songfestival heeft besloten om Australië voor deze zestigste editie uit te nodigen, omdat het land de afgelopen dertig jaar het Songfestival op televisie uitzendt.

Trijntje Oosterhuis

Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigt Nederland met het lied ‘Walk Along’, dat door Anouk Teeuwe (Anouk) is geschreven. De zangeres mag gelijk op 19 mei, als vierde, haar nummer ten gehore brengen. Zal zij net als Anouk (‘Birds’, negende (2013)) en Ilse de Lange en Waylon (Common Linnets, ‘Calm after the storm’, tweede (2014)) een top tien positie weten te bemachtigen? Of wie weet zelfs wel een eerste plaats?

Laatste Nederlands winnaar

Het...

The King's Speech

12 May 2015 Film, televisie en musical Reageer als eerste
The King's Speech

U kent vast wel de film ‘The King’s Speech’ met Colin Firth in de hoofdrol als de stotterende koning George VI van het Verenigd Koninkrijk en de Britse overzeese gebieden, waaronder Indië. Deze film is op waarheid berust en heeft de prestigieuze publieksprijs op het filmfestival van Toronto in de wacht gesleept.

Op 12 mei 1936 werd Albert Frederick Arthur George koning van het Verenigd Koninkrijk en de Britse overzeese gebieden. Zijn vader, koning George V, stierf op 20 januari 1936. In eerste instantie zou Albert in de lijn van de troonopvolging de tweede opvolger zijn. Zijn oudere broer werd na het overlijden van hun vader koning. Echter, voor korte duur. Eduard wilde trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, die al twee keer eerder was gescheiden. Hij moest een keuze maken tussen de kroon en zijn geliefde....

Van 'Ondergrondse krant' tot 'Bevrijdingskrant'

30 April 2015 Tweede Wereldoorlog Reageer als eerste
Van 'Ondergrondse krant' tot 'Bevrijdingskrant'

De kranten uit de tijd dat Nederland door de geallieerden werd bevrijd, is een van beste bewijzen van wat er zich onder de bevolking afspeelde. Hoe werd het leven na de bevrijding weer opgepakt? Wat gebeurde er in de gebieden van Nederland die nog niet waren bevrijd? Zodra het nieuws bekend was dat Hitler was ‘gesneuveld’, werd dat direct gepubliceerd (Algemeen Handelsblad van 2 mei 1945). Het nieuws kon ook weer publieke openbaar worden gemaakt. De Duitsers hadden het in Nederland niet meer voor het zeggen.

‘Gelijkschakeling’ Nederlandse pers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitse bezetters de macht over de Nederlandse kranten. Zij bepaalden wat er in de kranten werden gepubliceerd. Het ANP, de belangrijkste nieuwsbron, werd gelijkgeschakeld (werken volgens het keurslijf van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP)).

‘Wehrmacht-bericht’

In mei 1940 moesten alle kranten het ‘Wehrmacht-bericht’ publiceren. Hiermee beloofden zij zich...

Koningsdag in Dordrecht

27 April 2015 Koninklijke familie Reageer als eerste
Koningsdag in Dordrecht

Dit jaar krijgt Koningsdag een ‘nieuwe stijl’ en de stad Dordrecht heeft de primeur. Koning Willem Alexander had vorig jaar aangegeven de activiteiten te willen aanpassen. Geen oudhollandse spelletjes en twee plaatsen bezoeken, zoals zijn moeder het graag had. Hij gaf aan een ‘kleurrijk spektakel waarin de inwoners van een stad en omringende gemeenten kunnen laten zien waarop zij trots zijn.’ Daarbij hoort ook een ‘Grande Parade’.

‘Blijde Inkomst’

In de Middeleeuwen maakten vorsten en andere heersers hun ronde langs de steden om zich aan het volk te laten zien. Dit werd ook wel een ‘Blijde Inkomst’ genoemd. De vorst / heerser eiste erkenning van zijn macht en zegde inruil daarvoor rechten aan de stad toe. Dit veranderde in 19de eeuw, toen de Oranjes koning werden.
 
Met de komst van de Oranjes werden minder bezoeken aan steden afgelegd. De bezoeken stonden niet meer in het teken...

Swiebertje, hét kinderprogramma van de jaren '60 en '70

20 April 2015 Film, televisie en musical Reageer als eerste
Swiebertje, hét kinderprogramma van de jaren '60 en '70

Vandaag zestig jaar geleden zond NCRV de eerste aflevering van het kinderprogramma ‘Swiebertje’ uit op televisie. Meer dan een half jaar, op 2 november 1955, volgde een tweede deel. Na deze proefaflevering duurde het zes jaar voordat Joop Doderer weer als zwerver Swiebertje op televisie verscheen. Ditmaal als serie.


Schrijver J.H. uit den Bogaard (10 juni 1911 – 26 mei 1996) was de bedenker van Swiebertje. Na het zien van een illustratie van een landloper, getekend door Tjeerd Bettema, begint Bogaard de avonturen van Swiebertje te schrijven. Er verscheen een hele reeks aan boeken over de zwerver.

De cast van Swiebertje

Swiebertje speelde zich af in de Eerste Wereldoorlog. De serie draaide om de zwerver Swiebertje. Hij lag regelmatig in de clinch met veldwachter Bromsnor (Lou Geels),...