• Uniek om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit archief binnen 24 uur mogelijk!
  • Een origineel relatie geschenk bij een jubileum!

De Bijenkorf bestaat 145 jaar!

03 April 2015 Jubilea Reageer als eerste
De Bijenkorf bestaat 145 jaar!

Expositie ‘145 jaar Bijenkorf, 100 mooiste affiches’  

De Bijenkorf viert dit jaar zijn 145-jarig jubileum. Om extra aandacht aan het jubileum te schenken, is in de Centrale Hal van Stadsarchief Amsterdam de expositie ‘145 jaar Bijenkorf, 100 mooiste affiches’ ingericht. Belangstellenden kunnen van 27 maart tot en met 24 mei 2015 de honderd mooiste affiches uit de geschiedenis van het warenhuis bewonderen.

Van advertentie tot affiche

In de tijd dat De Bijenkorf als magazijn was begonnen, werden alleen voor de jaarlijkse thema-uitverkopen reclame gebruikt. In de Amsterdamse kranten en handelsbladen werd advertenties geplaatst. Dit veranderde na de opening van het warenhuis aan het Damrak in 1914. Vanaf dat moment werd het affiche de belangrijkste reclame-uiting.

Winkelpresentatie 

De affiches kwamen te hangen in de etalages en waren onderdeel van de winkelpresentatie. Vele...

Europese Economische Gemeenschap: het begin van één Europa

25 March 2015 Nieuws van toen Reageer als eerste
Europese Economische Gemeenschap: het begin van één Europa

Na de Tweede Wereldoorlog steeg in Europa de behoefte aan internationale samenwerking. Europese landen wilden meer gaan samenwerken om een nieuwe oorlog te voorkomen, maar ook om de Duitse kolen- en staalindustrie nieuw leven in te roepen. Daarbij kregen zij financiële hulp van de Verenigde Staten.

Verdrag van Parijs

Op 18 april 1951 ondertekenden zes Europese landen – Nederland, Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg en Italië – het Verdrag van Parijs. In dit verdrag werd de oprichting van Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) vastgelegd. De EGKS werd op 23 juli 1952 een feit. Hiermee werd de kolen- en staalindustrie van deze zes landen onder gemeenschappelijk beheer geplaatst. De Hoge Autoriteit – het hoogste orgaan van EGKS – kreeg het voor het zeggen....

Tolhuister Elfstedentocht: lange vorst maakte tweede tocht mogelijk

27 February 2015 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Tolhuister Elfstedentocht: lange vorst maakte tweede tocht mogelijk

Het is lang geleden dat we in Nederland ‘de tocht der tochten’, de Elfstedentocht, hebben kunnen schaatsen. De laatste keer was in 4 januari 1997. Na bijna 200 kilometer te hebben geschaatst, kwam Henk Angenent als eerste over de finish. In ruim 6 uur en 49 minuten wist hij de zware tocht te volbrengen.

Laatste Elfstedentocht

De vijftiende editie van de Elfstedentocht kende moeilijke weersomstandigheden. Het was geen pretje voor de deelnemers. De schaatsers hadden te maken met windkracht 5 tot 6. Daarnaast vroor het -6 in de ochtend tot -3 in de middag. Gevoelsmatig lagen de temperaturen tussen -10 en -15 en bij windvlagen zelfs -18. Vergeleken met de barre tocht van 1963 was het ijs van goede kwaliteit.

Extra Elfstedentocht

Hebben we de afgelopen achttien jaar geen Elfstedentocht...

‘Oscars’: geschiedenis van de prestigieuze filmprijzen

24 February 2015 Film, televisie en musical Reageer als eerste
‘Oscars’: geschiedenis van de prestigieuze filmprijzen

Afgelopen zondag werden voor de 87ste keer de Academy Awards (Oscars) in Los Angeles uitgereikt. De eerste uitreiking vond plaats op 6 mei 1929. Destijds heette het de ‘Academy Awards of Merit’. En in tegenstelling tot vandaag de dag was de uitreiking geen groot evenement.

Oprichting ‘Academy’

Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM) nam op 11 januari 1927 het initiatief om een organisatie op te richten die het filmwezen ging ondersteunen. Douglas Fairbanks werd als directeur aangewezen van de ‘Academy of Motion Picture Arts and Sciences’. Deze ‘Academy’ besloot om prijzen te gaan toekennen aan personen die een uitzonderlijke film- of acteerprestatie hebben geleverd. Hiervoor ontwierpen Cedric Gibbons (art director van MGM) en kunstenaar ...

Dresden herdenkt bombardement 70 jaar geleden

13 February 2015 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Dresden herdenkt bombardement 70 jaar geleden

Afgelopen nacht was het 70 jaar geleden dat de Duitse stad Dresden door geallieerden – Amerikaanse en Britse bommenwerpers - werd aangevallen. Gisteren kwamen circa honderd overlevenden en andere gasten uit heel Europa samen in de ‘Dreikönigskirche’ om het bombardement te herdenken. Ook bondspresident Joacim Gaucks was bij de herdenking aanwezig.

Geallieerde bommenwerpers

Van 13 op 14 februari 1945 vielen ruim achthonderd Britse vliegtuigen de stad aan. Meer dan 1.400 ton aan bommen en 1.100 ton aan brandbommen werden afgeworpen. De nacht daarop vielen opnieuw bommen op de stad. Dit keer waren de bommen afkomstig van circa driehonderd Amerikaanse vliegtuigen. De stad was vrijwel in vlammen opgegaan.

Duizenden doden

Volgens nazi-propaganda waren 200.000 mensen gedood. Uit een onafhankelijk onderzoek uit 2008 blijkt dat...

Magna Carta uit 1215 ontdekt

09 February 2015 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Magna Carta uit 1215 ontdekt

Een kostbare editie van de Magna Carta – een van de belangrijkste grondwettelijke documenten van de wereld - is gevonden in het gemeentearchief van de Engelse stad Maidstone. Het gaat om een zeldzaam exemplaar uit de dertiende eeuw. De waarde wordt geschat op 10 miljoen pond (13,5 miljoen euro). Dit jaar is het precies 800 jaar geleden dat de Magna Carta werd geschreven.

Rechtsbeginselen van vandaag

Op 15 juni 1215 ondertekende de Engelse koning Jan zonder Land het handvest (Magna Charta, Latijns voor een grote oorkonde) onder druk van leenmannen in het weiland bij Runnymede. Deze gebeurtenis werd als het begin van de democratie in Groot-Brittannië gezien. In de Magna Carta staan enkele rechtsbeginselen die vandaag de dag nog steeds gelden. Er werd destijds afgesproken dat niemand boven de wet mocht staan, dat mensen alleen mochten worden vastgezet...

Verjaardag prinses Beatrix

30 January 2015 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Verjaardag prinses Beatrix

Vandaag viert prinses Beatrix haar 77ste verjaardag.Prinses Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfield is geboren op 31 januari 1938. De prinses was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 Koningin der Nederlanden. In 2013, vlak voor haar verjaardag, maakte de toenmalige koningin Beatrix bekend dat ze als koningin zou aftreden. 
Afb.: Algemeen Dagblad

‘Michiel de Ruyter’: film over leven Nederlandse admiraal in de bioscoop

27 January 2015 Film, televisie en musical Reageer als eerste
‘Michiel de Ruyter’: film over leven Nederlandse admiraal in de bioscoop

De speelfilm ‘Michiel de Ruyter’ is maandagavond, 26 januari 2015, in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in première gegaan. Het museum staat schuin tegenover het voormalig woonhuis (Prins Hendrikkade 131) van De Ruyter. Acteur Frank Lammers heeft de rol van Nederlands grootste admiraal en zeeheld (Vlissingen 1607 - Syracuse 1676 (Italië)) op zich genomen.

Cast en opnames ‘Michiel de Ruyter’

20 mei vorig jaar was de start van de opnames van ‘Michiel de Ruyter’. De cast van de speelfilm bestaat naast Frank Lammers uit: Sanne Langelaar, Lukas Dijkema, Barry Atsma, Lieke van Lexmond, Roeland Fernhout, Hajo Bruins, Egbert-Jan Weeber, Tygo Gernandt, Derek de Lint, Jelle de Jong, Victor Löw, Jules Croiset, Eugene Bervoets, Filip Peters, Joost Koning, Nils Verkooijen, Isa Lammers, Jada Borsato, Pip Pellens en Bas van Prooijen....

Trek het Nederlands landschap in met tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’

20 January 2015 Evenementen Reageer als eerste
Trek het Nederlands landschap in met tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’

Het Haagse Gemeentemuseum en Natuurmonumenten gaan dit voorjaar samenwerken. Bezoekers van de expositie ‘Holland op z’n mooist’ kunnen op excursie naar de landschappen die op de schilderijen zijn afgebeeld. Schilders van de Haagse School (1860-1900) hebben met hun schilderijen ervoor gezorgd hoe er tot op de dag van vandaag naar Nederland wordt gekeken. Ook internationaal gezien.

Haagse School

Nederland staat wereldwijd bekend om de windmolens, koeien, polders en wolkenluchten. Schilders van de Haagse School, waaronder Mesdag, Mauve en Weissenbruch, hebben veelvuldig het Nederlands landschap geschilderd. In het voorjaar wijdt het Gemeentemuseum van Den Haag een grote tentoonstelling aan het Nederlands landschap.

Door de natuur

Bezoekers kunnen na het bekijken van de doeken het landschap in het ‘echt’ gaan aanschouwen. Natuurmonumenten gaat...

Vincent van Gogh: 125 jaar inspiratie

09 January 2015 Evenementen Reageer als eerste
Vincent van Gogh: 125 jaar inspiratie

Schilder Vincent van Gogh is na zijn dood een beroemd kunstenaar. Verkocht hij in zijn leven (1853-1890) slechts één schilderij, tegenwoordig is er een museum naar hem vernoemd, worden er wereldwijd tentoonstellingen gehouden, zijn er boeken aan hem gewijd, is er een televisieserie over zijn leven uitgezonden en komt er in het najaar een musical. 2015 staat geheel in het teken van Vincent Van Gogh, dit in verband met zijn 125ste sterfjaar. Het herdenkingsjaar heeft van ‘Stichting Van Gogh Europe als motto ‘125 jaar inspiratie’ gekregen.

Stichting Van Gogh Europe

De ‘Stichting Van Gogh Europe is een samenwerkingsverband tussen circa dertig instellingen. Aan de basis staan de instellingen: Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant en Mons 2015 (Cultureel Hoofdstad van Europa). Vier landen, Nederland, België, Frankrijk en Engeland, hebben een internationaal programma samengesteld. In deze landen worden in diverse dorpen en steden, die van betekenis zijn voor het leven en werk van Vincent...