• Uniek om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit archief binnen 24 uur mogelijk!
  • Een origineel relatie geschenk bij een jubileum!

Oliebollen: van bescherming tot traktatie

31 December 2014 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Oliebollen: van bescherming tot traktatie

Oliebollen eten is een oerhollandse traditie. In het begin van de Christelijke jaartelling werd deze lekkernij gegeten door de Friezen en de Bataven. Aan het einde van december werden voedseloffers aan de goden, zoals godin Perchta, gebracht. De offers werden in meel gewikkeld en in olie gebraden. Vervolgens werd het witte meel bestrooid. Het vet van de koeken moest ervoor zorgen dat het zwaard van Perchta van het lichaam zou glijden.

Bescherming tegen de kou

In de Middeleeuwen was het Kerst het einde van de vastentijd, die op 11 november was begonnen. Dit werd met voedzame oliekoeken gevierd. De vette oliekoeken bevatten veel calorieën. Door het eten van de koeken beschermden mensen zich direct tegen de kou. Daarnaast werden oliekoeken gegeten in tijden van oorlog. Voedzaam eten, zoals groenten en fruit, kon men niet lang bewaren. Men zorgde ervoor dat er voldoende meel en raapolie op voorraad lag. Zodra het ‘normale’...

Beroemdste filmquote in ‘Gone with the Wind’

23 December 2014 Film, televisie en musical Reageer als eerste
Beroemdste filmquote in ‘Gone with the Wind’

Het is 75 jaar geleden dat de film ‘Gone with the Wind’ voor het eerst in de bioscoop verscheen. Vivien Leigh speelt de vrijgevochten Scarlett O’Hara en Clark Gable vertolkt de rol van de charmante, sluwe Rhet Butler. In ‘Gone with the wind’ wordt de beroemdste filmquote uitgesproken: ‘Frankly, my dear, I don’t give a damn’.Met deze bekende uitspraak maakt Rhet een einde aan zijn relatie met Scarlett. 

Bijna geen quote geweest

Volgens de zelfreguleringscode van Hollywood mocht de zin door het woord ‘damn’ niet worden uitgesproken. Dit blijkt uit een expositie ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van ‘Gone with the Wind’, volgens de Amerikaanse televisiezender CBS. Gezien het feit dat het woord ‘damn’ als een krachtterm in het gelijknamige boek is gebruikt, hoefden de regisseurs de zin niet uit de film te schrappen.

In de prijzen

De bijna vier uur durende...

‘Last Christmas’ van Wham! is niet van nummer 1 postitie af te krijgen

15 December 2014 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
‘Last Christmas’ van Wham! is niet van nummer 1 postitie af te krijgen

Ook dit jaar is ‘Last Christmas’ van Wham! tot populairste kersthit verkozen, zo blijkt uit de dertiende editie van ‘Winterse 50’ die vandaag bekend is gemaakt. De kersthit staat voor de tiende keer op de nummer 1 positie. ‘Winterse 50’ is een overzicht van de populairste kerstplaten allertijden.

Twee keer Band Aid

Opvallend is dat in ‘Winterse 50’ beide uitvoeringen van ‘Do they know it’s Christmas?’ van Band Aid staan. De originele versie uit 1984 staat op een derde notering. Precies 30 jaar komt Band Aid 30 als hoogste nieuwkomer binnen op plaats 43. De opbrengsten van de nieuwe versie zijn bestemd voor de bestrijding van ebola.

Jaren tachtig favoriet

Volgens Martijn de Lange, de bedenker van ‘Winterse 50’, willen mensen met de feestdagen nostalgische...

Sinterklaas: het aftellen naar pakjesavond is begonnen

26 November 2014 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Sinterklaas: het aftellen naar pakjesavond is begonnen

Het aftellen naar 5 december is begonnen: Sinterklaas! De Sint is inmiddels in Nederland gearriveerd. Samen met zijn pieten heeft hij al menig dorpen en steden aangedaan. Overal waar hij komt wordt hij door kinderen enthousiast toegezongen.

Sinterklaas: schoen opzetten

Met de intocht van Sinterklaas is het officiële startschot voor het 'schoenzetten' gegeven. Langzaam begint de spanning bij kinderen te stijgen. Elk kind zal zich afvragen wat de goedheilig man dit jaar zal schenken.

Kinderfeest

Verlanglijstjes worden geschreven, tekeningen worden gemaakt, de boekjes over Sinterklaas worden weer uit het stof gehaald en de liedjes ingestudeerd. Sinterklaas is een heus kinderfeest. Alle kinderen willen goed voor de dag...

Halloween: trick or treat

31 October 2014 Dagelijks Nieuws Reageer als eerste
Halloween: trick or treat

Het is weer Halloween. Alle pompoenen zijn uitgesneden, heksen van zolder gehaald, skeletten in trapgangen gehangen. Steeds meer mensen kiezen er voor om aan dit ‘griezelige’ feest mee te doen.

Keltisch feest

Halloween is afgeleid van All Hallows Eve, wat de avond voor Allerheiligen betekent. Volgens de Keltische kalender betekent 31 oktober zelfs oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat op 1 november (Allerheiligen) de geesten van iedereen, die het voorgaande jaar gestorven was, terug zouden komen om een levend lichaam te vinden voor het aankomende jaar. Mensen legden voedsel voor de deuren neer om de geesten aan te trekken. Boze geesten moesten natuurlijk wel worden ...

Anton Geesink: legendarische sportheld in Nederland

24 October 2014 Nederlandse geschiedenis Reageer als eerste
Anton Geesink: legendarische sportheld in Nederland

50 jaar geleden won Anton Geesink goud op de Olympische Spelen in Japan, Tokio. Daarmee zette hij niet alleen Nederland op de kaart maar ook de judosports.

Natuurtalent

Anton Geesink werd in 1934 geboren in Wijk C in Utrecht. Op veertienjarige leeftijd zag hij een judodemonstratie en besloot zich bij een judoschool aan het sluiten. Jan van der Horst bracht hem de kneepjes van de judosport bij. Geesink bleek een natuurtalent te zijn. Het duurde niet voordat hij zijn eerste zege behaalde.

21 Europese titels

In 1951 werd de judoka uit Utrecht Nederlands kampioen. Een jaar later schreef hij het Europees kampioenschap op zijn naam....

75 jaar elektrische scheerapparaten van Philips

14 October 2014 Jubilea Reageer als eerste
75 jaar elektrische scheerapparaten van Philips

De Philips shaver van Philips bestaat 75 jaar. Mannen stonden 1939 in de rij tijdens de voorjaarsbeurs in Utrecht om het eerste scheerapparaat te kunnen bewonderen. Scheren zonder kwast en mes, dat wilde elke man uitproberen. Philips had een gat in de markt geslagen.

Elektrisch scheren

Een compleet nieuwe uitvinding was het scheerapparaat niet. In 1934 was elektrisch scheren al erg hip in de Verenigde Staten en Canada. Het revolutionair apparaatje van merken als Schick en Remington was daar al 1,5 miljoen keer over de toonbank gegaan. Dan kan Philips niet achterblijven.

De ontdekking

Philips-medewerker ingenieur Alexandere Horowitz hoorde over het scheerapparaat en lichtte het hoofdkantoor van Philips in over zijn ontdekking. In eerste instantie...

Verjaardag: Prins Constantijn

11 October 2014 Verjaardagen Reageer als eerste
Verjaardag: Prins Constantijn Prins Constantijn Christof Frederik Aschwin viert vandaag zijn 45ste verjaardag.
Op 11 oktober 1969 werd prins Constantijn in Utrecht geboren als de derde zoon van prinses Beatrix en prins Claus. 

Wij wensen de prins en zijn gezin een mooie verjaardag toe.
Foto: www.koninklijkhuis.nl 

Originele kranten kopen bij ‘Krant van uw Geboortedag’

08 October 2014 Ontdek het archief Reageer als eerste
Originele kranten kopen bij ‘Krant van uw Geboortedag’

Een originele krant kopen? Voor een oude, originele krant gaat u naar de website van ‘Krant van uw Geboortedag! Op onze website vindt u zowel landelijke als regionale kranten van diverse jaargangen, zoals ‘De Telegraaf’, ‘Trouw’, ‘De Leidsche Courant’, ‘De Drentse en Asser Courant’, ‘Friese Koerier’ en ‘NRC Handelsblad’. Naast de Nederlandse originele kranten vindt u in ons ‘archief’ ook originele kranten uit onder andere Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Scandinavië, de Verenigde Staten, Suriname en Nederlands Indië.

In het archief van ‘Krant van uw Geboortedag’ ligt voor iedereen een originele krant. Zelfs koningin Maxima heeft ‘haar’ krant!

Originele krant als uniek cadeau

Een originele krant is een uniek cadeau om te geven maar ook om te krijgen. Wat dacht u van een krant van de geboortedag van uw man of vader ter gelegenheid van een verjaardag? Of een originele krant van de trouwdatum van uw vrienden omdat zij 25 jaar zijn getrouwd? De originele krant is ook een mooi cadeau voor zakenrelatie, werknemers die een jubileum vieren en als een bijzonder kerst- en Sinterklaascadeau. Kortom, een originele krant is voor elke gelegenheid...

KLM viert 95-jarig bestaan

07 October 2014 Jubilea Reageer als eerste
KLM viert 95-jarig bestaan

KLM – Koninklijke Luchtvaart Maatschappij - viert 7 oktober haar 95-jarig jubileum. Om dit te vieren, is in het Amstelveens museum ‘Jan van der Togt’ de tentoonstelling ‘Een reis door 95 jaar KLM’ te bezichtigen. De luchtvaartmaatschappij staat om de vijf jaar stil bij haar verjaardag.

'Koninklijk' vliegtuigmaatschappij

Op 12 september 1919, voor de eerste vlucht vanuit Londen, verleende koningin Wilhelmina het predicaat ‘koninklijk’. Hiermee is KLM het oudste internationale luchtvaartmaatschappij dat onder haar eigen naam opereert. In 2019 bestaat honderd jaar, dat zal groots worden gevierd.

Eerste KLM-kleding

In de begin jaren van KLM droeg het cabinepersoneel donkerblauwe kleding, bijna zwart. Piloten waren in lange leren jassen gekleed....