• Uniek om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit archief binnen 24 uur mogelijk!
  • Een origineel relatie geschenk bij een jubileum!

STER bestaat 50 jaar

25 August 2015 Film, televisie en musical Reageer als eerste

25 augustus 1965 werd SUR (Stichting tot Uitzenden van Reclame), de voorloper van STER (Stichting Etherreclame), opgericht. De stichting moest de televisie- en radioreclame gaan verzorgen. Medio 1966 werd de naam al veranderd in STER. Deze naam klonk veel beter in het gehoor.


STER bestaat 50 jaar

Eerste tv- en radioreclame

In de beginperiode van SUR was er per week 95 minuten zendtijd voor tv-reclame vastgesteld en nog eens 19 minuten voor de omlijsting en de intervallen. Twee jaar later (in 1967) mocht tv-reclame alleen voor en na het journaal worden uitgezonden. Pas op 1 maart 1968 waren de eerste reclamespotjes op de radio te horen.

De zwevende reclameblokken werden eind jaren tachtig geïntroduceerd. Het duurde bijna dertig jaar voordat er ook op zondag reclame werd uitgezonden. De eerste televisiecommercial op zondag kwam in 1991.

Loeki de Leeuw

Van 1972 tot 2004 werden de televisiereclames afgewisseld met korte animatiefilmpjes van Loeki de Leeuw. Jaarlijks werden driehonderd nieuwe filmpjes van slechts vier seconde besteld. Gezien de kosten van de productie en uitzending was STER genoodzaakt te stoppen met de Loeki-reclame.

In 1995 introduceerde STER de Gouden Loeki, de publieksprijs voor de beste reclame. Deze prijs wordt tot op heden nog ieder jaar uitgereikt. De eerste Gouden Loeki was voor de ‘Zwanen’ commercial van KLM.


Kunt u zich de eerste tv-reclame nog herinneren?Bron: ster.nl en dvhn.nl
Afbeelding: bnr.nl

Forum module is not installed