• Uniek om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit archief binnen 24 uur mogelijk!
  • Een origineel relatie geschenk bij een jubileum!

Er is geen gallery beschikbaar.

Benieuwd naar uw datum?

Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste datum.

Middelburgsche courant

De 'Middelburgsche Courant' is voor het eerst op 26 april 1758 verschenen. Daarmee is het de oudste Zeeuwse krant. Echter, de krant bestaat nog steeds. Tegenwoordig verschijnt de 'Middelburgsche Courant' onder de naam 'PZC' ('Provinciale Zeeuwsche Courant').

  • Land van herkomst: Nederland
  • Beschikbare periode: 1869 - 1939
De eerste redacteur van de 'Middelburgsche Courant' was P.H. Hoijman. Lang had hij niet van deze functie kunnen genieten. In 1758 kreeg Hoijman onenigheid met de uitgever en werd hij ontslagen. Paul Jean Convenant werd naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe redacteur. Convenant plaatste regelmatig kritische kanttekeningen richting het stadsbestuur in de krant. Vanaf 1790 verschenen de eerste advertenties in de courant, waaronder rouwberichten, oproepen voor dienstbodes (vacatures), boekverkopen en veilingen. 

De 'Middelburgsche Courant' heeft zware tijden gekend. Van 1811 tot 1814 moest de krant van keizer Napoleon worden omgedoopt tot 'Journal du Département des Bouches de l'Escaut' (Dagblad van het departement van de Schelde). Tevens diende de kop van de krant te zijn voorzien van de woorden 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap'. Er mocht alleen nieuws worden verspreid over de staat en artikelen worden geschreven over letterkunde, wetenschap en kunst. Daarnaast moest de krant Franstalig worden uitgebracht. De uitgever besloot de krant daarom in zowel Nederlands als Frans te laten drukken. Gezien het inwonersaantal in Middelburg daalde, daalde ook de oplage van de krant. In 1814 mocht de krant weer de titel 'Middelburgsche Courant' dragen. 

1869 was het jaar dat het dagbladzegel werd afgeschaft. De uitgever kon nu zonder de prijs omhoog te drukken de krant 6 keer in plaats van 4 keer laten verschijnen. Na een moeilijke periode ging het weer bergopwaarts. In de krant verscheen de vaste rubriek 'Uit stad en provincie'. Rond 1904 was de winst circa 4.000 gulden per jaar. De redactie ging meer aandacht aan culturele activiteiten besteden en er was meer aandacht voor letterkunde en beeldenden kunst. Diverse anonieme correspondenten uit onder andere Den Haag, Amsterdam en Brussel. Het karakter van de 'Middelburgsche Courant' was liberaal, echter stond de redactie / uitgever open voor andere opinies.

In 1930 werd de naam van de 'Middelburgsche Courant' veranderd in 'Provinciale Zeeuwsche Middelburgsche Courant'. Drie jaar later volgde een fusie met de 'Goessche Courant' en na het bombardement van 17 mei 1940 volgde de fusie met de 'Vlisschingsche Courant'. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de courant een verschijningsverbond. Deze werd echter op 3 april 1945 opgeheven. Vanaf dat moment ging de 'Provinciale Zeeuwsche Middelburgsche Courant' verder onder de naam 'Provinciale Zeeuwsche Courant'.

Pas in 1973 kreeg de oudste Zeeuwsche krant de naam 'PZC'.


Bron: Zeeuwse BibliotheekBron: Zeeuwse Bibliotheek.

 

Lees verder

Een greep uit één van onze archieven van Middelburgsche courant:

Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare kranten te bekijken. Alle getoonde kranten zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van Middelburgsche courant maar de complete échte krant zoals die vroeger op de deurmat viel.