• Uniek om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit archief binnen 24 uur mogelijk!
  • Een origineel relatie geschenk bij een jubileum!

Benieuwd naar uw datum?

Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste datum.

A.O. Actuele onderwerpen

'AO' (Actuele Onderwerpen) is een tweewekelijks tijdschriftje / boekje waarin actuele onderwerpen van achtergrondinformatie wordt voorzien. Het eerste tijdschrift is in 1936 met als onderwerp 'De Nachtwacht' door IVIO (Instituut voor Individuele Ontwikkeling) uitgegeven. In het begin stonden de letters AO voor 'Actuele Ontwikkelingen'. Vanaf 11 mei 1945 verschijnt AO onder de naam 'Actuele Onderwerpen'.

  • Land van herkomst: Nederland
  • Beschikbare periode: 1946 - 1994

De letters AO stonden oorspronkelijk voor Algemene Ontwikkeling, later voor Actuele Onderwerpen. De AO boekjes worden uitgegeven door IVIO uitgeverij in Lelystad, onderdeel van de IVIO groep die is voortgekomen uit de Stichting IVIO. Deze Stichting werd in 1936 opgericht door Philip Kohnstamm.

Kort na de oprichting van IVIO verschijnt ook de eerste van een reeks wekelijks lessen over actuele thema’s onder de naam ‘Algemene Ontwikkeling’. Het is het begin van wat bekend zal worden als de AO-reeks. - Een AO-les wijdt op 5 juni 1944, de dag voor de invasie, een uitgave aan de kusten van West-Europa. Een week later wordt er een kaart van de Normandië bijgevoegd maar de Cultuurkamer verbiedt de verdere uitgave van de AO-reeks. Op 11 mei 1945 verschijnt de reeks met een nummer met als titel ‘O, schitterende kleuren van de Nederlandse vlag’ in een nieuwe stijl en onder de naam Actuele Onderwerpen. - In 1948 krijgt AO met nummer 251 over Israël voor het eerst een kartonnen omslag. AO wordt een fenomeen dat als instrument voor volksontwikkeling zelfs door minister-president Drees wordt geroemd. AO laat in de pré-televisieperiode hele groepen kennismaken met onder meer de nieuwste stand van de techniek, natuurverschijnselen en situaties en gebeurtenissen elders in de wereld. Het telt dan nog zestien pagina’s en een abonneebestand met tienduizenden gezinnen en scholen en lezers in alle lagen van de bevolking. Tal van uitgaven leveren verrassende reacties op. Zoals een uitgave over de moderne slavenhandel die op Frans grondgebied in West-Afrika nog blijkt te bestaan en tot publicaties in Franse kranten en vragen in de Franse senaat leidt. De wereldpers klopt aan bij IVIO.

Lees verder

Een greep uit één van onze archieven van A.O. Actuele onderwerpen:

Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare tijdschriften te bekijken. Alle getoonde tijdschriften zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van A.O. Actuele onderwerpen maar de complete échte tijdschrift zoals die vroeger op de deurmat viel.

We hebben op dit moment helaas nog geen archief beschikbaar via onze website van dit merk.
Neem contact op met ons indien u op zoek bent naar een specifieke titel.