• Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!
  • Een gedenkwaardig cadeau bij elk jubileum!

Algemeen Dagblad van zaterdag

Het 'Algemeen Dagblad', ook wel 'AD' genoemd, is een Nederlands landelijk dagblad dat op 29 april 1946 voor het eerst verscheen. De krant wordt met name in het zuidwesten - kwart abonnees woont in de drie grote steden in het westen - van Nederland gelezen. Sinds de fusie met zeven regionale kranten op 1 september 2005 is het 'Algemeen Dagblad' als tabloidformaat verkrijgbaar.

Het 'Algemeen Dagblad' verscheen in 1946 als het zusje van de 'Nieuwe Rotterdamsche Courant'. De krant moest na de Tweede Wereldoorlog de concurrent worden van 'De Telegraaf'. Gezien het verschijningsverbod van 'De Telegraaf' had het 'AD' een kleine voorsprong. 

In 1964 besloot de Nieuwe Rotterdamsche Courant NV het 'Algemeen Dagblad' van de hand te doen. De Nederlandse Dagbladunie bv (NDU) - bestaande uit NRC en Algemeen Handelsblad - nam het dagblad over. In 1995 verkocht NDU alle dagbladen ('Het Parool', 'Trouw' en 'de Volkskrant') aan PCM Uitgevers. Tegenwoordig behoort het 'Algemeen Dagblad' tot een joint venture van PCM en Wegener.

Vanaf het moment dat 'De Telegraaf' weer mocht verschijnen, was het 'Algemeen Dagblad' de tweede krant van Nederland. Eind jaren tachtig kwam daar een einde aan. De krant verloor eind jaren tachtig, begin jaren negentig veel lezers. Een koerswijziging in 1993 - doorgevoerd door hoofdredacteur Peter van Dijk - moest daar geen verandering in kunnen brengen. In plaats van lezers te winnen, verloor de krant juist lezers. In die periode steeg de populariteit van 'de Volkskrant'. Van Dijk wilde niet de concurrentie aangaan. Hij maakte van het 'Algemeen Dagblad' een 'kwaliteitskrant', wat grote onrust op de redactie veroorzaakte.

Na diverse veranderingen op de redactie werd in 2004 Jan Bonjer als hoofdredacteur aangesteld. Hij gooide het roer gelijk om. Het predicaat 'kwaliteitskrant' werd direct geschrapt en 'De Telegraaf' kon weer rekenen op concurrentie van het 'Algemeen Dagblad'. Deze verandering werd niet door alle lezers op prijs gesteld. Lezers die gedurende de koerswijziging in 1993 abonnee waren geworden, besloten de krant niet meer te lezen. Weer kreeg het 'Algemeen Dagblad' met een ledenverlies te maken.

Op 1 september 2005 ging het 'AD' na uitgebreid onderzoek een fusie aan met zeven regionale kranten: 'Amersfoortse Courant', 'De Dordtenaar', 'Groene Hart', 'Haagsche Courant', 'Rivierenland', 'Rotterdams Dagblad' en 'Utrechts Nieuwsblad'. Aangezien uit het onderzoek naar voren kwam dat veel lezers van de regionale kranten tegen een naamsverandering van hun krant waren, werd besloten de titels zo veel mogelijk te behouden. Voor de titel kwam alleen AD te staan. Elke abonnee kreeg - en krijgt nog steeds - de landelijke editie met daarnaast een regionale katern. De fusie was gelijk het moment om het 'Algemeen Dagblad' op tabloidformaat te laten verschijnen.


Lees verder

Frequentie:
Dagelijks
Land:
Nederland

Laat uw vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Blanke ongelakte lijst
Bruine lijst
Klassieke wortelnoten lijst
Matzwarte lijst
Moderne zilveren lijst
Vlakke zilveren lijst
(wat houdt dit in?)

Bestel uw

1. Afleveropties

vandaag besteld
morgen verzonden!

2. Geschenkverpakking

Uw wordt geleverd met een certificaat van echtheid ongeacht de gekozen verpakking.

Cellofaan verpakkking
Luxe bewaardoos speciaal<br/>voor de krant
Inclusief handschoenen<br/>van de archivaris!
Nederlands fabrikaat.<br/>
Incl. archivaris handschoenen.

3. Totaal

€ 0,00

In de winkelwagen kunt u tevens een gratis persoonlijke felicitatie toevoegen!

© 2017 Alle rechten voorbehouden | Website by Desto Media